ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
18000 ΘΑΝΑΤΟΙ
2 ΜΙΣΘΟΙ
1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΠΙΣΣΑ
Αναρωτιέται κανείς τί μπορεί να συνδέει αυτά τα τρία φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους πράγματα…
• Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 18000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από νόσους που σχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα! Εξαφανίζεται δηλαδή σε ένα χρόνο μια μικρή πόλη! Ποιος θα ήθελε να είναι κάτοικος μιας πόλης που θα αφανιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου…
• Η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα κοστίζει περίπου 1200 ευρώ το χρόνο! Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 2 μισθούς με τα δεδομένα που ισχύουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας!…Ας μη μειώνουμε κι άλλο το εισόδημα μας…
• Ένας καπνιστής 20 τσιγάρων ημερησίως εισπνέει, εκτός των άλλων, ένα φλυτζάνι πίσσα το χρόνο που επικάθεται στους πνεύμονες του, όπως η αιθάλη στις καμινάδες. Μάλλον δε θέλουμε οι πνεύμονές μας να μοιάζουν με το εσωτερικό του τζακιού μας…
Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί τον κοινό παρανομαστή τους.
Το κάπνισμα ευθύνεται για το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.
Το 15% των καπνιστών αναπτύσσει καρκίνο πνεύμονα.
Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4000 ουσίες, αρκετές από τις οποίες με γνωστή καρκινογόνο δράση (βενζοπυρένια, νιτροζαμίνες, βενζανθρακένιο κ.α.).
Ο σχετικός κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 50% στα 5 χρόνια, κατά 80% στα 10 χρόνια και μετά τα 15 έτη από τη διακοπή του ο κίνδυνος προσεγγίζει αυτό των μη καπνιστών
Καιρός, λοιπόν, να κόψουμε όλοι το κάπνισμα!
Με τη βοήθεια των ειδικών είναι ευκολότερο από ότι παλαιότερα.
Επισκεφθείτε τώρα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Ενημερωθείτε για τις νέες μεθόδους που εφαρμόζονται με πολύ καλά αποτελέσματα, και βοηθήστε τον εαυτό σας να κερδίσει τη δύσκολη μάχη.
Τη ΜΑΧΗ για τη ΖΩΗ.
Γράφει ο Δρογγίτης Παναγιώτης, Ειδικός Παθολόγος.
ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ (The Fargerstrom Test for Nicotine Dependence)
1.Πόσο σύντομα μετά το πρωινό ξύπνημα καπνίζετε το πρώτο σας τσιγάρο;
Α. Μέσα σε 5 λεπτά (3)
Β.6-30 λεπτά (2)
Γ.31-60 λεπτά (1)
Δ. Μετά από 60 λεπτά (0)
2. Σας είναι δύσκολο να μην καπνίζετε σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα; Π.χ. στο σινεμά, στην εκκλησία, σε μουσείο
Α. Ναι (1)
Β. Όχι (0)
3. Ποιο τσιγάρο της ημέρας δε θα θέλατε να στερηθείτε;
Α. Το πρώτο πρωινό (1)
Β. Όλα τα υπόλοιπα (0)
4. Πόσα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα;
Α. 10 ή λιγότερα (0)
Β. 11-20 (1)
Γ. 21-30 (2)
Δ. 31 ή περισσότερα (3)
5. Καπνίζετε συχνότερα τις πρώτες ώρες μετά το ξύπνημα σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας;
Α. Ναι (1)
Β. Όχι (0)
6. Καπνίζετε ακόμα και όταν είστε τόσο άρρωστοι ώστε να περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο κρεβάτι;
Α. Ναι (1)
Β. Όχι (0)
Και τώρα αθροίστε τους αριθμούς από τις απαντήσεις που δώσατε:
7-10 βαθμοί= μεγάλη εξάρτηση από τη νικοτίνη
4-6 βαθμοί= μέτρια εξάρτηση από τη νικοτίνη
Λιγότερο από 4 βαθμούς= μικρή εξάρτηση από τη νικοτίνη
ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΗΠΑΡ: ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΙΩ;
Αν και η ύπαρξη μιας δοσοεξαρτώμενης σχέσης μεταξύ πρόσληψης αλκοόλ και προκαλούμενης ηπατικής βλάβης είναι γενικώς αποδεκτή, ο καθορισμός ορίων “ασφαλούς” κατανάλωσης αλκοόλης παραμένει δυσχερής. Θεωρείται ωστόσο πως η μέτρια χρήση (“moderate drinking”)
• 20gr αιθανόλης/ημέρα (2 ποτά) για τους άνδρες
• 10gr/ημέρα (1 ποτό) για τις γυναίκες
δεν εγκυμονεί κινδύνους ηπατοπάθειας.
[1 ποτό (“standard drink”), αντιστοιχεί περίπου σε 250ml μπύρα ή 100 ml κρασί ή 30ml βότκα,ουίσκι κτλ.]
Υπό άλλους όρους θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση 3-4 μονάδων αλκοόλης/ημέρα (21 μονάδες/εβδομάδα) από τους άντρες και 2-3 μονάδων αλκοόλης/ημέρα (14 μονάδες/εβδομάδα) από τις γυναίκες. [“μονάδα αλκοόλης” = ποσότητα αλκοόλης που μπορεί να μεταβολίσει ένας υγιής ενήλικας σε μια ώρα: αντιστοιχεί σε 10 ml =8gr καθαρής αιθυλικής αλκοόλης].
Ο κίνδυνος ανάπτυξης αλκοολικής νόσου του ήπατος, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι σε κίρρωση του ήπατος, είναι συνάρτηση της ποσότητας, της διάρκειας και της συνέχειας της κατανάλωσης αιθυλικής αλκοόλης, (απαιτούνται τουλάχιστον 10 χρόνια κατάχρησης για την εγκατάσταση της νόσου), ενώ δε φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική διαφορά όσον αφορά στον τύπο του αλκοολούχου που καταναλώνεται.
Το γυναικείο φύλο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη νόσου του ήπατος: η σχέση Ανδρών/Γυναικών είναι 10:1 όσον αφορά την εξάρτηση από το αλκοόλ, αλλά μόλις 3:1 όσον αφορά την παρουσία νόσου στο ήπαρ. H τοξική επίδραση του αλκοόλ γίνεται εμφανής ταχύτερα και για μικρότερες ποσότητες κατανάλωσης οινοπνεύματος στις γυναίκες, οι οποίες νοσούν κατά περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από τους άντρες.
Σημειώνεται πως η εξάρτηση από το αλκοόλ δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση αλκοολικής νόσου του ήπατος. Πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν αλκοολική ηπατοπάθεια, έως και κίρρωση, χωρίς ιστορικό εξάρτησης, επιβεβαιώνοντας πως η λεγόμενη “κοινωνική” κατανάλωση αιθανόλης (social consumption), δεν υπολείπεται βλαπτικών επιδράσεων. Έως σήμερα αποτελεί άλυτο μυστήριο γιατί από τα άτομα που υπερκαταναλώνουν αλκοόλ, μόνο 10-35% θα αναπτύξει ηπατική φλεγμονή και νέκρωση (στεατοηπατίτιδα) και μόνο 8-20% θα φτάσει στην αλκοολική κίρρωση. Γίνεται έτσι εμφανές πως περαιτέρω αιτιολογικοί παράγοντες (γενετικοί, περιβαλλοντικοί, κτλ.) ενέχονται στην ανάπτυξη και πρόοδο της νόσου.
• Πηγή: Ελληνική εταιρεία μελέτης ήπατος
ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΣΚΗΣΗ;
Η άσκηση είναι ΘΕΡΑΠΕΙΑ με άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη - χωρίς παρενέργειες - που αλλάζει την ποιότητα ζωής μας και την παρατείνει… ποιος δε θέλει λοιπόν να ζήσει καλύτερα και περισσότερο;
Δεν είναι αναγκαίο να μπει κανείς σε ένα αυστηρά δομημένο πρόγραμμα άσκησης που, αντί να τον χαλαρώσει, να του δημιουργήσει περισσότερο στρες και να τον καταπιέσει.
Ειδικά όσοι δεν έχουν τη νοοτροπία της άσκησης και του αθλητισμού στη ζωή τους, γρήγορα θα την εγκαταλείψουν όταν θα πρέπει να αλλάξουν τα ωράρια τους και τις συνήθειές τους και να υιοθετήσουν ένα αυστηρό πρόγραμμα. Προτείνεται λοιπόν, σιγά σιγά, και μέσα από τη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητάς της, να ενσωματωθεί η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή μας με απλά μέτρα:
- να χρησιμοποιούμε πάντα τις σκάλες και όχι το ασανσέρ
- να περπατάμε οποτεδήποτε είναι εφικτό
- να μη χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για κοντινές διαδρομές
- να αποβιβαζόμαστε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα από τον προορισμό μας
- να πηγαίνουμε με το σκύλο βόλτα σε μακρινές διαδρομές
- να ασχολούμαστε με τον κήπο
- να συμμετέχουμε περισσότερο στα παιχνίδια των παιδιών
- να ανεβούμε στο ποδήλατο ξανά
- να κολυμπήσουμε
Η άσκηση δε θα πρέπει να είναι εξαντλητική, αλλά αναζωογονητική και θα πρέπει να αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς μας. Σωστό επίπεδο έντασης στην άσκηση σημαίνει μπορώ να μιλάω ταυτόχρονα, χωρίς να λαχανιάζω, αλλά δεν έχω αρκετή αναπνοή για να τραγουδήσω (δηλαδή ζωηρός βηματισμός, σα να θέλω να προλάβω το λεωφορείο). Για τους πιο δραστήριους που είναι σε θέση να μετρούν το σφυγμό τους, ένας λογικός στόχος είναι να ασκούνται μέχρι οι παλμοί της καρδιάς τους να φτάσουν το 220 μείον την ηλικία τους.
Δεν είναι απαραίτητο όλη η άσκηση να γίνεται συνεχόμενα, δηλαδή, μία φορά στη διάρκεια της ημέρας. Το σπουδαιότερο είναι να συσσωρεύονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας όλες ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, η οποία μπορεί ακόμα και να διαιρεθεί σε 3 δεκάλεπτα μέσα στην ημέρα. Μην προσπαθήσετε να κάνετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα, ξεκινήστε με μια δραστηριότητα που σας είναι ευχάριστη και στη πορεία ασχοληθείτε με κάτι άλλο για να αποφύγετε τη μονοτονία.
Και αν συνυπολογιστεί η ευεξία που επιφέρει η άσκηση, ιδιαίτερα αυτή που είναι κοντά στη φύση, τα σωματικά και ψυχικά οφέλη από αυτήν είναι ανυπολόγιστα. Αγαπήστε περισσότερο τον εαυτό σας και το σώμα σας, κινηθείτε, αναπνεύστε ελεύθερα και χαρίστε χρόνια ζωής στον εαυτό σας!