ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ; ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ; ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Αποφάσισα να καθυστερήσω να λάβω τη φαρμακευτική αγωγή που μου έχει συστήσει ο γιατρός μου,

γιατί πιστεύω ότι δε μου χρειάζεται «ακόμα», ότι θα βρω τρόπο να μειώσω την πίεσή μου μόνος μου, ότι θα κόψω το αλάτι και θα αρχίσω το περπάτημα. Αυτές είναι συχνές δικαιολογίες που επιστρατεύει στο μυαλό του ο κάθε ασθενής, παρά τις συστάσεις του γιατρού του, και καθυστερεί τη θεραπεία του. Δε θέλει να ‘’δεσμευτεί’’ σε μια μακροχρόνια θεραπεία, αισθάνεται «άρρωστος και γερασμένος», αν αρχίσει να λαμβάνει καθημερινά χάπια, και φοβάται ότι θα στερηθεί την ποιότητα ζωής που είχε ως τώρα. Αν νοιώθετε και σκέφτεστε έτσι μιλήστε με το γιατρό σας και θα καταλάβετε τι είναι σωστότερο για εσάς. Κάποιοι άνθρωποι πραγματικά μπορούν να επιβληθούν στον εαυτό τους και να πειθαρχήσουν ακολουθώντας ένα νέο τρόπο ζωής, που έχει ορατά αποτελέσματα στην καθημερινότητα και στη συνολική υγεία τους. Συχνότερα όμως, οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια και τελικά παραμένουν εκτεθειμένοι στους κινδύνους της μακροχρόνια αρρύθμιστης αρτηριακής υπέρτασης.


Παίρνω τα φάρμακα μου κάθε μέρα, άσχετα με τις τιμές της πίεσής μου και όχι μέρα παρά μέρα.

Η διάρκεια δράσης των αντιυπερτασικών φαρμάκων είναι 24ώρες, επομένως η λήψη τους μέρα παρά μέρα δεν καλύπτει τον ασθενή καθημερινά και με ασφάλεια. Στην περίπτωση που η πτώση της αρτηριακής πίεσης με την χρήση των φαρμάκων οδηγήσει σε υπόταση, τότε ο γιατρός θα τροποποιήσει κατάλληλα τη φαρμακευτική αγωγή.


Διάβασα τις παρενέργειες και αποφάσισα να μη λάβω τα φάρμακά μου παρά τις οδηγίες του ιατρού μου:

Αν και αυτό ισχύει για όλα τα φάρμακα συζητήστε το με το γιατρό σας. Οι φόβοι σας είναι δικαιολογημένοι όμως ο γιατρός σας γνωρίζει καλά τα φάρμακα που σας συστήνει, τη συχνότητα και τη βαρύτητα των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών τους, την αντιμετώπισή τους αλλά το σπουδαιότερο, το όφελος από τη χρήση τους. Μην αφήνετε το χρόνο να περνάει και το φόβο να σας αποπροσανατολίζει.