ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΣΚΗΣΗ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η άσκηση είναι ΘΕΡΑΠΕΙΑ με άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη - χωρίς παρενέργειες -  που αλλάζει την ποιότητα ζωής μας και την παρατείνει… ποιος δε θέλει λοιπόν να ζήσει καλύτερα και περισσότερο;

Δεν είναι αναγκαίο να μπει κανείς σε ένα αυστηρά δομημένο πρόγραμμα άσκησης που, αντί να τον χαλαρώσει, να του δημιουργήσει περισσότερο στρες και να τον καταπιέσει.

Ειδικά όσοι δεν έχουν τη νοοτροπία της άσκησης και του αθλητισμού στη ζωή τους, γρήγορα θα την εγκαταλείψουν όταν θα πρέπει να αλλάξουν τα ωράρια τους και τις συνήθειές τους και να υιοθετήσουν ένα αυστηρό πρόγραμμα. Προτείνεται λοιπόν, σιγά σιγά, και μέσα από τη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητάς της, να ενσωματωθεί η φυσική δραστηριότητα  στην καθημερινή ζωή μας  με απλά μέτρα:

Η άσκηση δε θα πρέπει να είναι εξαντλητική, αλλά αναζωογονητική και θα πρέπει να αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς μας. Σωστό επίπεδο έντασης στην άσκηση σημαίνει μπορώ να μιλάω ταυτόχρονα, χωρίς να λαχανιάζω, αλλά δεν έχω αρκετή αναπνοή για να τραγουδήσω (δηλαδή ζωηρός βηματισμός, σα να θέλω να προλάβω το λεωφορείο). Για τους πιο δραστήριους που είναι σε θέση να μετρούν το σφυγμό τους, ένας λογικός στόχος είναι να ασκούνται  μέχρι οι παλμοί της καρδιάς τους να φτάσουν το 220 μείον την ηλικία τους.

Δεν είναι απαραίτητο όλη η άσκηση να γίνεται συνεχόμενα, δηλαδή, μία φορά στη διάρκεια της ημέρας. Το σπουδαιότερο είναι να συσσωρεύονται τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας όλες ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, η οποία μπορεί ακόμα και να διαιρεθεί σε 3 δεκάλεπτα μέσα στην ημέρα. Μην προσπαθήσετε να κάνετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα, ξεκινήστε με μια δραστηριότητα που σας είναι ευχάριστη και στη πορεία ασχοληθείτε με κάτι άλλο για να αποφύγετε τη μονοτονία.

Και αν συνυπολογιστεί η ευεξία που επιφέρει η άσκηση, ιδιαίτερα αυτή που είναι κοντά στη φύση, τα σωματικά και ψυχικά οφέλη από αυτήν  είναι ανυπολόγιστα. Αγαπήστε περισσότερο τον εαυτό σας και το σώμα σας, κινηθείτε, αναπνεύστε ελεύθερα και χαρίστε χρόνια ζωής στον εαυτό σας!